QUESTIONS:





1.	When may an enlisted service member carry over leave to a new term of service.





	a.	When reenlisting within 24 hours of discharge.


	b.	When accepting an appointment to Warrant Officer.


	c.	When accepting an appointment to Limited Duty Officer.


	d.	None of the above.





2.	Under which of the following conditions does advance leave become excess leave subject to collection of pay and allowances?





	a.	Discharge for the purpose of reenlisting


	b.	When the member dies


	c.	When the member is appointed as a midshipman at the Naval


		Academy.


	d.	All of the above.





3.	True or False.  A member who is on Excess Leave is entitled to pay and allowances during his period of leave.





4.	BM3 Johnson was convicted for larceny by a general court-martial, awarded a bad-conduct discharge, and sent home on appellate leave awaiting appellate review.  He did not have any leave on the books, so the leave he was on excess leave.  The appellate review found the trial to be in error and set aside the bad conduct discharge.  BM3 Johnson is:





	a.	Entitled to pay and allowances for the period he was on excess leave.


	b.	Not entitled to pay and allowances for the period he was on excess leave.


	c.	Gross pay and allowances - any wages, salaries, tips, etc the member received from any government agency during the period of excess leave.


	d.	None of the above.





5.	If they don't order a re-trial for BM3 Johnson above, how many days does PSD have to pay him his accrued pay and allowances?





	a.	90 days


	b.	60 days


	c.	30 days


	d.	180 days
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CHAPTER 03


ABSENCE FROM DUTY—EFFECT ON PAY AND ALLOWANCES





0301 AUTHORIZED LEAVE





030101. Authority. All Service members on active duty for 30 consecutive days or more are entitled to accrue leave under applicable Service leave regulations. While on authorized leave they are entitled to full pay and allowances except as


otherwise provided in table 3-1.





030102. Applicable Service Leave Regulations Applicable Service leave regulations are:





	A. Army. AR 630-5 (reference (e)).





	B. Navy. MILPERSMAN (reference (f)).





	C. Marine Corps. MCO P1050.3 (reference (g)).





	D. Air Force. AFR 35-9 (reference (h)).





030103. Reserved





030104. Pay and Allowances During Leave





A. Entitlement. See table 3-1.





B. Full Pay and Allowances Defined This term means:





		1. Basic pay.





		2. Special pays.





		3. Incentive pay for hazardous duty.





		4. Basic allowances for subsistence (enlisted leave rations) and quarters.





		5. Personal money allowances.





		6. Clothing maintenance allowances.


	


		7. Family separation allowances.


		8. Station allowances. (See Joint Federal Travel Regulations, volume 1, chapter 9.)





030105. Advance Leave Carryover or Change to Excess Leave (Effective 14 November 1986)





	A. When Carryover Allowed. Members may elect to carry all or part of an advance leave balance over to a new term of service when discharged for the purpose of:





		1. Reenlisting within 24 hours of discharge or extending an enlistment; or 





		2. Accepting an appointment as a warrant or commissioned officer of the armed forces. Carryover will not exceed the number of days or fraction of days the member will accrue in


the new enlistment or term of service or 30 days, whichever is less.





Example 1: Member's current term of service ends 870430. Member reenlists for 6 years on 870301 and has a 5.0-day advance leave balance. The 5.0-day advance leave balance can be carried


into the new term of service. 





Example 2: Member's current term of service ends 870930. On 870501 member agrees to serve a 12-month extension and has a 12.5 day-advance leave balance which will be offset by leave accrual through 870930. Between 870501 and 870930 the


member was charged for 30 days' leave. When the extension becomes operative (871001), the member may elect to carry the 30.0-day advance leave balance into the new term of service (12-month extension).





	B. Advance leave becomes excess leave and requires collection of pay and allowances under the following conditions:





		1. Discharge for the purpose of reenlisting, extending an enlistment or accepting a warrant or commission, and advance leave exceeds 30 days.





		2. Advance leave balance exceeds that which will accrue in the new enlistment or term of service (for example, enlistment or extension(s)) including when an agreement to extend is cancelled by the Service. If an agreement to extend is cancelled by the member for the purpose of immediate  reenlistment, collect under subparagraph 030105B1, if applicable.





		3. Relief from active duty.





		4. Appointment as a cadet or midshipman at a service academy.





		5. Death.





		6. Return from a period of leave which was in excess of the number of days leave and fractions thereof member will accrue before the normal expiration of current enlistment or term of active service. The term of an extension(s) will be considered when determining the normal expiration of current enlistment or term of active service. Extension(s) will be considered from the date the member agrees to the extension(s). Excess leave properly charged before the date a member extends a term of service (reenlistment, appointment or agrees to extend voluntarily or is involuntarily extended) will not be affected and under no circumstances will pay and allowances previously collected be refunded. (See paragraph 030106 when it is known at the time leave is granted that the member will be in excess leave status.)





Example 3: Member's current term of service ends 880331. Member reenlists for 6 years on 870101 and has a 35.5-day advance leave balance. The member can carry 30.0 days of advance leave into the new term of service. The remaining 5.5-day advance leave balance will change to excess leave and will require immediate collection of pay and allowances. Paragraph 030106 applies.





Example 4: Same as example 2 except the member takes 34 days of leave between 870501 and 870930. Since a maximum of 30.0 days advance leave can be carried into the new term of service


(12-month extension), the remaining 4.0 days would require immediate collection of pay and allowances when the leave was used. Paragraph 030106 applies.





	C. Amount To Be Collected. Compute collection under subparagraph B above on the basis of pay and allowances actually received by the member during the period of leave involved.





030106. Pay and Allowances During Excess Leave. Members on excess leave are not entitled to pay and allowances, except as provided by part 3, chapter 26, section 2605, subparagraph 260501C. Apply the above as follows:





	A. When the complete period of leave is granted as excess leave, pay and allowance accrual will be stopped beginning with the first day of leave.





	B. When a portion of the leave is granted as advance leave and a portion granted as excess leave, pay and allowance accrual will be stopped beginning with the first day of excess leave. Members in an excess leave are considered to have a rate of pay.





030107. Leave Pending Review of Certain courts-martial Convictions. Under regulations prescribed by the Secretary concerned, members sentenced to unsuspended dismissal or unsuspended dishonorable or bad conduct discharge by court-martial may be required to take leave pending review of their conviction as provided by Article 76a, Uniform Code of Military Justice (UCMJ (reference (i))).





	A. Such leave shall be charged against any accrued leave to the member's credit on the day before the day such leave begins unless the member elects to be paid for accrued leave under


subparagraph 350101C.





		1. If the member does not elect to be paid for accrued leave or does not have sufficient accrued leave to cover the total period of leave required to be taken, the leave not covered by accrued leave shall be charged as excess leave.





		2. If the member elects to be paid for accrued leave, the entire period of leave shall be charged as excess leave and pay and allowances will not accrue for such period except under the


provisions of subparagraph B below.





	B. A member required to take leave under Article 76a, UCMJ (reference (i)), whose sentence by court-martial to dismissal or dishonorable or bad-conduct discharge is set aside or disapproved on appellate review, shall accrue pay and allowances for the period of leave charged as excess leave (except for any day of accrued leave for which the member has been paid under


subparagraph A2 above), unless a rehearing or new trial is ordered and dismissal or dishonorable or bad-conduct discharge results from the rehearing or new trial and such dismissal or


discharge is later executed.





		1. Computation of Payment. The amount of gross pay and allowances accrued under this subparagraph shall be reduced by the total gross income from wages, salaries, tips, other


personal service income, unemployment compensation, and public assistance benefits from any government agency during the period the member is deemed to have accrued gross pay and allowances. However, the total gross income described above cannot reduce the amount of gross pay and allowances to the extent that the member becomes indebted to the government.





			a. Approved Sentence Does Not Include Reduction. Pay and allowances under this section will be paid in the pay grade held by the member on the day before the day on which the court-martial sentence was approved by the convening authority.





			b. Approved Sentence Includes Reductions. If the pay grade of the member was reduced to a lower grade as a result of the court-martial sentence and the reduction has not been set aside, disapproved, or otherwise vacated, pay and allowances accrued under this paragraph will be paid at the lower pay grade.





		2. Time of Payment:





			a. Payment shall be made within 60 days from the date of the order setting aside or disapproving the sentence by court-martial to a dismissal or a dishonorable or bad-conduct


discharge if no rehearing or new trial has been ordered.





			b. Payment shall be made within 180 days from the date of the order setting aside or disapproving the sentence by court-martial to a dismissal or a dishonorable or bad-conduct


discharge if a rehearing or new trial has been ordered but charges have not been referred to a rehearing or new trial within 120 days from the date of that order.





			c. If a rehearing or new trial has been ordered, and a dismissal or a dishonorable or bad-conduct discharge is not


included in the result of the rehearing or new trial, payment shall be made within 60 days of the date of the announcement of the result of such rehearing or new trial.





			d. If a rehearing or new trial has been ordered, and a dismissal for a dishonorable or bad-conduct discharge is included as the result of such rehearing or new trial, but


such dismissal or discharge is not later executed, payment shall be made within 60 days of the date of the order which set aside, disapproved, or otherwise vacated such dismissal or discharge.





			e. If a member who is entitled to be paid under this section, fails to provide sufficient information in a timely manner regarding his/her income when such information is requested under subsection c of this paragraph, the periods of time prescribed in this paragraph shall be extended until 30 days after the date on which the member provides the requested


information.





	C. In all cases where payment must be made under subsection b of this paragraph, the member is solely responsible for providing the information as to sources and amounts of income


received by the member during periods of required appellate leave. Pay will be computed only on the basis of a written record. Information as to sources and amounts of income should include, at a minimum, copies of all pertinent income tax returns, employer statements of income earned from wages,


salaries, tips, and documentation of other personal service income. In cases where the member has been unemployed, the required information shall include affidavits or written evidence of lack of employment and documentation to verify the


duration of unemployment compensation and public assistance benefits received from any government agency.


�
ANSWERS:





1.	a,b,or c.		See Article 030105.


2.	d.			See Article 030105 B.


3.	False		See Article 030106


4.	c.			See Article 030107 B.1.


5.	b.			See Article 030107 B.1.b
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